Monday, August 8, 2011

Είμαι τσο(μ)πάνης, αλλά αρκούντως ευφυής για να δημιουργήσω μια εντελώς ανορθόγραφη και ανούσια σελίδα στο Facebook!

Με αυτόν τον πολύ μικρό και περιληπτικό τίτλο ξεκινάει ένα "μικρό" αρθράκι που μου κατέβηκε μόλις τώρα, στο διάλειμμα μεταξύ μερικών Murphy's, προσφορά του πολύ καλού μου φίλου Σίφη (που εξακολουθεί να αρνείται να διαβάσει τα post μου, λόγω μεγέθους!!!) και της φτηνής vodka Rahmaninoff από το Lidl συνοδευόμενη από πορτοκαλάδα Fanta τελευταίας εσοδείας.... Ξεκινάμε.
Ένα από τα άπειρα κουσούρια που μου άφησε η μαθητική μου θητεία, είναι η ορθογραφία. Δεν μπορώ να εξηγήσω το γιατί, αλλά για κάποιον λόγω έμαθα στην ώρα μου πολύ καλή ορθογραφία και συνεχίζω ακόμα και σήμερα. Αν και τελικά κατέληξα στις θετικές επιστήμες, όντας πρωτοδεσμίτης για τους "παλιούς", είχα μια πρωτοφανή έλξη για την ελληνική γραμματική και τα αρχαία ελληνικά με αποτέλεσμα να διαπρέπω σε αυτά. Και ενώ, τα αρχαία ελληνικά με εγκατέλειψαν λόγω μνήμης χρυσόψαρου, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, η εμμονή μου στην ορθογραφία παραμένει ως και σήμερα. Όταν γράφω στα ελληνικά, θέλω η ορθογραφία να είναι άψογη, το οποίο σημαίνει ότι το κείμενο που γράφω το ελέγχω 2 και 3 φορές πριν το κοινοποιήσω. Το ίδιο θα κάνω και με το παρών κείμενο, πιστέψτε με δεν είναι και ό,τι καλύτερο, απλά είναι ένα "κόλλημα" που έχω πια αποδεχτεί και ζω με αυτό. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο σημαντικό όταν προσπαθώ να γράψω, το πρόβλημα είναι κυρίως όταν χρειάζεται να διαβάσω κάποιο άλλο κείμενο το οποίο έχει γραφεί σε υποτιθέμενα ελληνικά αλλά για κάποιον περίεργο λόγο, κάπου το έχει χάσει στην πορεία...
Πρώτα απ΄όλα, σιχαίνομαι τα greeklish! Γαμώ τον μπελά μου δηλαδή, υπολογιστές έχουμε εν έτη 2011, δεν κατάφερε κανείς στον Η/Υ σου να εγκαταστήσει ελληνική γραμματοσειρά; Και εκτός από αυτούς που χρησιμοποιούν Windows και δεν έχουν δικαιολογία, έχουμε και τους εξυπνάκηδες που χρησιμοποιούν Linux και λένε ότι "exw Linux kai den exw elliniki grammtoseira egkatestimeni". Της θειας σου το μπουγαδοκόφινο ρε ψηλέ, αν είναι έτσι, μην μου το παίζεις ιστορία την επόμενη φορά που θα πεις "Windows sucks, Linux rulez!" γιατί άμα ήσουν τόσο μάγκας και είχες βρει ένα τόσο γαμάτο λειτουργικό που δεν θα έχεις ανάγκη τα Windows, τότε θα είχες καταφέρει να εγκαταστήσεις και τα ελληνικά, που στην τελική δεν είναι και τίποτα δύσκολο. Οπότε, πριν το παίξεις hacker φίλε, γίνε μάγκας και μετά παίξτο μάγκας... Το αμέσως γαμιστερότερο είναι, όλοι αυτοί οι ψευτοπατριώτες, δήθεν ελληνάρες και στην πραγματικότητα μέγιστοι βλαχοφασίστες που εμφανίζονται σε κάθε βιντεάκι στο youtube και βαυκαλίζονται για την ανωτερότητα των Ελλήνων απέναντι σε όλους τους υπόλοιπους λαούς, γράφοντας σε άπταιστα greeklish!!!! Ακολουθεί αληθινό παράδειγμα από σχολιασμό σε video στο youtube, γύρω από την ελληνική γλώσσα:
"Sinxaritiria,..sinexise ,n' enimerwneis, gia to Pragmatiko ALFABITO twn 27 gramatwn"
Γουάτ δε φάκ που θα έλεγε και σε άπταιστα αρχαία ελληνικά ο Πλεύρης! Είχαμε αλφάβητο 27 γραμμάτων και δεν το ξέρω, ενώ εσύ ρε αρχιτσομπάνη δήθεν εθνικόφρων που ξέρεις την αλήθεια, έμαθες 24 και δεν μπορείς ακόμα να τα χρησιμοποιήσεις;;;; Άβυσσος η βλακεία των ανθρώπων...
Αρκετά όμως με τα γκρικλις, η αλήθεια είναι ότι τα χρησιμοποιώ και εγώ καμιά φορά, μόνο όμως όταν μιλάω "ουαν-ον-ουαν" με κάποιο φίλο σε chat. Και ο μόνος λόγος είναι η προσπάθειά μου να απεξαρτηθώ εκείνη την χρονική στιγμή από το "κόλλημα" μου με την ορθογραφία, το οποίο θα με οδηγήσει στο να ξοδέψω τον τριπλάσιο χρόνο για να στείλω το μήνυμα, απαλλαγμένο όμως από κάθε ορθογραφικό ατόπημα :) Το παραδέχτηκα από την αρχή, κόλλημά μου είναι και προσπαθώ να το ξεπεράσω, αθετώντας ένα από τα πιστεύω μου. Μην ψάχνετε να βρείτε λογική, απλά πάμε παρακάτω...
Η διαφορά μεταξύ greeklish και ανορθογραφίας είναι πολύ απλή και καταλήγει στην εξής διαμάχη. Τεμπελιά vs Καθαρή βλακεία! Και τα δύο είναι άσχημα και κολλητικά, αλλά κατά την ταπεινή μου γνώμη, η Καθαρή βλακεία είναι πολλάκις χειρότερη γιατί ως γνωστόν η βλακεία στο σύμπαν είναι αμέτρητη και επίσης είναι κοινώς αποδεκτό ότι δεν μπορείς να πείσεις τον βλάκα ότι είναι βλάκας, ο βλάκας πολύ απλά θα πείσει εσένα ότι είσαι βλάκας και θα βγει από πάνω σου κερδισμένος και ικανοποιημένος για την ανωτερότητά του! Και πριν προλάβετε να πεταχτείτε όρθιοι, φωνάζοντας "και τι μας λες δηλαδή, ότι όποιος είναι ανορθόγραφος, είναι και βλάκας;", να προλάβω να σας καθησυχάσω πως όχι φυσικά, δεν είναι, αλλά αυτός που ξεκινάει ένα post, thread, site, group, διαφήμιση και δεν ξέρει να γράφει σωστά ελληνικά, ε ναι αυτός κατε με είναι βλάκας. Συγχωρέστε με, αλλά αυτά είναι τα πιστεύω μου. Και θα σας εξηγήσω αμέσως.
Βαρέθηκα τους "επαγγελματίες"τσομπάνηδες που φτιάχνουν πινακίδες και κάνουν ορθογραφικά λάθη. Κουράστηκα πια να βλέπω την λέξη "εξατμήσεις" και να σκέφτομαι αν πραγματικά θέλει "η", "ι" ή "οι". Έστω ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν την ευκαιρία της παιδείας που τους άξιζε, δεν το παρεξηγώ. Αλλά, γαμώ τον μπελά μου, δουλειά τους είναι να αραδιάζουν 30 γράμματα σε ένα κομμάτι λαμαρίνας, τόσο δύσκολο είναι να αγοράσουν ένα αναθεματισμένο λεξικό;;; Και όταν τους ρωτάει κάποιος τι δουλειά κάνουν, αυτοί αλήθεια υπερηφανεύονται ότι φτιάχνουν πινακίδες και ότι είναι από τους καλύτερους; Πραγματικά το έχω απορία. Και αν κάποιος κάποια στιγμή τους αναφέρει ότι το "εξατμήσεις" ΔΕΝ γράφεται με "η", φαντάζομαι ότι η απάντησή τους θα είναι "έλα μωρέ αδερφάκι, ένα λάθος έγινε". Ε, αυτό είναι που δεν μπορώ να δεχτώ. Πέστε με περίεργο, πέστε με στραβό, αλλά τέτοιο είδος μη επαγγελματισμού το θεωρώ ανεπίτρεπτο.  Ένα πράγμα "και καλά" έμαθες να κάνεις, κάντο καλά! Αλλιώς, πάνε σπιτάκι σου και άσε κάποιον άλλον να το κάνει. Δεν μπορεί να φύγει από το μυαλό μου, η ατάκα "ΠΣΑΡΙΑ" σε μια ταμπέλα μαγαζιού που είχα δει στο internet! Δυστυχώς δεν μπόρεσα να την βρω ξανά για να σας την δείξω. Δεν χρειάστηκε μέχρι τώρα να ζητήσω να μου φτιάξουνε μια πινακίδα, αλλά επειδή το έχω σκεφτεί πολλές φορές και μετά από τα τεράστια λάθη που βλέπω δεξιά και αριστερά, η πρώτη κουβέντα που θα έλεγα στον "επαγγελματία" θα ήταν "αν κάνεις έστω και ένα ορθογραφικό λάθος, δεν πρόκειται να πάρεις ούτε λεπτό του ευρώ". Δεν έχει τύχει μέχρι τώρα, αλλά πιστέψτε με, αν έρθει η ώρα, αυτή ακριβώς θα είναι η συζήτησή μας.
Αρκετά όμως αναλωθήκαμε με τους "επαγγελματίες" του χώρου, ας επιστρέψουμε στο θέμα μας. Όλοι λοιπόν οι ανορθόγραφοι είναι βλάκες; Όχι φυσικά, μόνο αυτοί που έχουν να πουν κάτι σε δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες, ίσως και εκατομμύρια, αν είναι τυχεροί, στο χάος που λέγεται internet. Γιατί κακά τα ψέματα, το internet είναι ένα ατελείωτο χάος, και για να postάρει κάποιος κάτι στο facebook, είναι ενήμερος ότι αυτό που γράφει μπορεί να το δουν αμέτρητοι άνθρωποι, πλήθος ανθρώπων που 3 χρόνια πριν θα ήταν απλά ένα απατηλό νούμερο. Και πιστέψτε με, μπορεί ο συγκεκριμένος "αυτός" να έχει πλήρη άγνοια για πολλά πράγματα, αλλά είναι πλήρης ενήμερος για την προσωρινή "διασημότητα" που θα αποκτήσει φτιάχνοντας μια καινούρια "σελίδα" στο facebook, με έναν πιασάρικο τίτλο που έχει μια δόση αστειότητας και πρωτοτυπίας και ξεφεύγει από τα τετριμμένα.
Και εκεί είναι που επιστρέφουμε στο νόημα του συγκεκριμένου post. Αν θέλεις να το παίξεις αστείος και έξυπνος, μαγκιά σου και χαρά σου. Αλλά ρε μάγκα, όσο εύκολα έμαθες το πιο άχρηστο εργαλείο όλων των εποχών, το Facebook δηλαδή, είναι τόσο δύσκολο να μάθεις το πιο καλό εργαλείο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, το Google δηλαδή;;; Αν βάλεις τις ανορθόγραφες βλακείες που γράφεις στο google, το πιο πιθανό είναι να σου προτείνει τις σωστές! Αλλά ακόμα και γι' αυτό δεν είσαι ικανός, είσαι ικανός να φτιάξεις μια "γαμάτη" σελίδα στο Facebook με χιλιάδες followers, αλλά δεν είσαι ικανός να κάνεις μια απλή αναζήτηση στην πιο διαδεδομένη μηχανή όλων των εποχών, η οποία λειτουργεί πολλά χρόνια πριν δημιουργηθεί το Facebook. Και είμαι σίγουρος ότι είσαι τελικά ο μάγκας της παρέας, αυτός που υπερηφανεύεται ότι το group σου "ΔΕΣ ΤΙ ΣΥΝΑΙΒΕΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕΣ!(EINAI ΩΡΑΙΟ,ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΟ!) έχει κοντά στους 60.000 followers, αλλά είναι τόσο τελικά δύσκολο να βάλεις στο google το "ΣΥΝΑΙΒΕΙ" και να σε διορθώσει αυτό με την πραγματική ορθογραφία της λέξης; Και τι έξυπνο το να προσθέσεις το (EINAI ΩΡΑΙΟ,ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΟ!), χωρίς αυτό θα ήμουν σίγουρος ότι είναι απλά μια βλακεία, αλλά με το που είδα αυτό , όλα άλλαξαν! Τελικά μήπως το google και οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης στο internet είναι πιο έξυπνη από σένα; Μάλλον, λέω εγώ, αλλά και να είναι, κάτι μου λέει ότι δεν θα το ανακαλύψεις ποτέ, γιατί το μέλημά σου είναι να γίνεις διάσημος για μια μέρα, ή αν προτιμάς για 15 λεπτά τα οποία σου αναλογούν κατά τον Andy Warhol, τα υπόλοιπα φαντάζομαι είναι ψιλά γράμματα.
Σαν επίλογο, θα έλεγα, μην νομίζετε ότι τα έχω βάλει με το συγκεκριμένο group. Αποτελεί απλά ένα ελάχιστο παράδειγμα των ανορθόγραφων ανούσιων groups που εμφανίζονται κάθε μέρα στο γνωστό μας φατσοβιβλίο, για να διεκδικήσουν τα 15 ανούσια λεπτά δημοσιότητας που τους ανήκουν. Έχω δει αμέτρητα ανορθόγραφα groups πριν από αυτό αλλά δεν έχω τον χρόνο ούτε την διάθεση να τα ψάξω και να σας τα παρουσιάσω. Απλά η απορία μου καταλήγει να είναι απλή και είναι η εξής: Είναι δυνατόν μια άψυχη μηχανή αναζήτησης, ένα μάτσο αλγόριθμους και μαθηματικά να είναι καλύτερη από εμάς στην ορθογραφία; Και αν είναι (που τελικά είναι), μας έχει μείνει έστω μια ελάχιστη λογική που θα μας ωθήσει στο να την χρησιμοποιήσουμε και να γίνουμε λίγο καλύτεροι; Ή μήπως τελικά, εμείς ξέρουμε καλύτερα και άσε τους άλλους τους βάρβαρους να νομίζουνε ;;;

Υ.Γ. Τελικά ευρέθη η φωτογραφία. 

No comments:

Post a Comment